Blog trazi saradnike iz Srbije

Pozdrav svima,

Prvo želim da vam se zahvalim na praćenju MISSIDREAD VIBRATION bloga, jedinog reggae bloga u Srbiji.

Posto sam glavni autor i urednik bloga, odlučila sam da dam sebi ostavku i imenujem naslednika 🙂 Blog je prvenstveno zamišljen kao stranica koja se bavi razvojem reggae scene u Srbiji, u cilju popularizovanja ovog pravca i onih koji se njime bave na iskren i korektan način. Da li sam u toj ideji uspela?

Od septembra 2011 do kraja 2014 blog sa svojih 64 posta je primio 12 694 posete i preko 2000 sherova na Facebooku.

Tokom te tri ipo godine scena se menjala u načinima svog uzlaska ili pada. Srbija, kao prostor na kome postoji jako malo bendova a veoma mnogo zainteresovanih zaljubljenika u reggae muziku, postala je evropska odrednica za moćan i dobar roots reggae zahvaljujući bendu Irie FM i Rototom festivalu u Španiji. Objavljen je njihov album prvenac a Irie FM su izabrani za najbolji mladi bend Evrope. Nadam se da će tu titulu uspeti da održe i narednih godina, ako ne na Rototomu onda već na mikro planu Srbije.

Uradila sam nekoliko intervjua i članaka u Etnoumlju, odličnom etnomuzikološkom albumu koji je sve ove godine, na našu sreću bio i ostao jedini magazin viskokog kvaliteta koji nije marginalizovao reggae kao pojavu etničke muzike na prostorima Balkana, već ju je primio na svoje stranice. U opsežnoj monografiji o istoriji prvih 30 godina etno muzike u Srbiji u izdanju World Music Asocijacije, Jovan Matić, otac Del Arno benda i ja pojavljujemo se kao autori tekstova. To je veoma značajan momenat za našu kulturu, Rasta kulturu, jer smo iz “alternative i undergrounda” ušli u anale srpske muzikologije.

Snimala sam u Barseloni koncerte i intervjue sa nekolicinom benova osnivača reggae muzike na Jamajci, sa nadom da će ti snimci jednog dana postati dokumentarni film.

Ako me pitate kakva je perspektiva reggaea kao scene kod nas, reći ću vam – sve bolja (mislimo pozitivno da odagnamo mrak koji nas guta svakog dana pomalo)! Mladi bendovi su pred vratima, a od veterana, Del Arno Benda očeujemo novo izdanje koje je najavljeno uz pretnju da će biti najbolji do sada :)!

To je ono što u ovom trenutku mogu a vam napišem. Nalazim se već neke dve godine van rodne zemlje, te ovaj blog nije aktuelizovan dosta dugo. Ne znam mnogo o tome šta se dešava u Srbiji, ne mogu da odem na koncert pa da vam prepričam kako je bilo. Radio emisije koje vodim već nekih 12 godina, sada ne postoje, al biće ih u budućnosti. Do tad, posetite Rastaman Vibration audio ili video ili Roots Lab-a (gde su arhive emisija koje sam rodila sa Horsmanom Coyote-om) ili na mom kanalu na Youtube-u koji je linkovan u zaglavlju bloga.

Obzirom na moju nemogućnost da se i dalje bavim aktuelnošću reggae scene u Srbiji, želim da se ovim blogom bavite vi. Ima li među vama neki entuzijasta koji bi rado pisao ponekad o dogadjajima, koncertima, pesmama? Ne mora da se tiče samo domaće reggae scene per se, mogućnosti su otvorene ka stranim reggae izdanjima, koncertima, filmovima itd. Potreban mi je saradnik koji će ko-uređivati blog, pisati i okupiti svoje saradnike. Ne bih volela da zatvorim blog jer je ovo zaista jedina i najopsežnija arhiva tekstova ikad napisanih na srpskom jeziku. Ako ste pismeni, kulturni i posedujete znanje i volju da pišete – javite se porukom ili komentarom na ovaj post.

Oni koji su prijavljeni emailom na ovaj blog, usled setinga koji je nemoguće promeniti u samom WordPressu, sada primaju i tekstove sa mog drugog bloga http://spanskoselo.wordpress.com/ u kome pišem o mestima i fenomenima Katalonije. Nadam se da ćete ostati prijavljeni i dalje na ovaj ili onaj blog 🙂

I za kraj, malo aplauza za najbolje! Ovo su prvih 5 postova sa najvise poseta:

Top 10 stereotipa o Jamajci 734
50 godina nezavisnosti: One Love Jamaica u Beogradu+foto 674
OVERexcited @ OVERJAM a.k.a. Mali festival VELIKE budućnosti 598
Friendship – Ethiopia and Yugoslavia, H.I.M & Tito 523
IRIE FM (Beograd) pobedio na Evropskom Reggae Contestu u Udinama 496

Po podacima koji datiraju od 25/02/2012 prvih 5 zemalja po broju poseta:

Country Views
Serbia FlagSerbia 6,711
Croatia FlagCroatia 568
United States FlagUnited States 545
Slovenia FlagSlovenia 536
Bosnia and Herzegovina FlagBosnia and Herzegovina 495

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 08/01/2015, in news. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: