Preminuo bivsi clan Skatalites-a, Cedric Brooks

Legendarni roots-reggae saksofonista, Cedric Brooks je preminuo. Cedric je u svojoj 70-oj godini preminuo u bolnici u New Yorku Queens-u u petak nakon što je doživeo srčani udar, rekla je njegova sestra Paulette Keise.

Brooks je bio poznat po najsavršenijem reggae zvuku njegovog omiljenog instrumenta, saksofona. Karijeru je započeo 1960-te, radeći sa Burning Spear-om u pesmi “Door Peep“ i stvarajući hitove sa poznatim trubačem David Madden-om, kao što su “Money Maker” i “Mystic Mood.”

Cedric Brooks je najpoznatiji po tome što je bio jedan od prvih članova legendarnog ska benda Skatalites. Sećamo se Cedric-a i iz grupe “Light of Saba. Kasnih sedamdesetih i u ranim osamdesetim godinama prošlog veka svirao je dosta afrocentričnih ritmova.

Skatalites on Rototom 2009

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 05/05/2013, in music, news and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment