REGGAE FILM FESTIVAL na Jamajci odaje počast ženama na filmu

madge-sinclair-2REGGAE FILM FESTIVAL će ove godine odati počast ženama na filmu, s posebnim posthumnim programom u čast jamajkansko-američke glumice Madge Sinclair. Pozvani gosti su, među ostalima, jamajkanska pevačica i glumica Grace Jones i američka rediteljka Ava DuVernay. Ove godine festival će staviti ​naglasak na reggae muziku sa živim nastupima i dodati novo mesto festivalskom prostoru koje će ugostiti  Music Video Nagrade. Platna za projekcije biće postavljena u hotelima i na plažama u mestima Montego Bay, Ocho Rios i Port Antonio.

Praćenje putem interneta biće omogućeno putem sajta Euro Channel, što će Reggae Film Festival približiti gledaocima širom sveta. Best of Reggae Film Festival Internacional tourneja će obradovati publiku u Velikoj Britaniji, Evropi i Severnoj Americi.

rffstage

U dekadama od 1972, kada je prvi jamajkanski igrani film “The Harder They Come” na svom soundtracku prikazao reggae celom svetu, sve veći broj filmova i dalje je fokusiran na muzičku kulturu ostrva. Godine 2008. u februaru je nastao Reggae Film Festival, koji je sve te filmove okupio na jednom mestu po prvi put, i to u Emancipation Parku u New Kingstonu. Organizovan kao deo prvog Reggae Meseca Ministarstva kulture Jamajke s      ko-sponzorstvom privatnog sektora, REGGAE FILM FESTIVAL je tada predstavio 20 filmova tokom tri noći u prisustvu filmaša i glumaca sa Jamajke, iz Španije, Njemačke, Velike Britanije, SAD, Kanade i Velike Britanije. 

dub-echoes-cover

NAGRADJENI FILMOVI

Nekoliko prikazanih filmova na prvom izdanju festivala i u narednih pet dobili su međunarodnu pažnju i distribuciju, što je bio rezultat internacionalnog medijskog praćenja Reggae Film Festivala tokom godina, uključujući i nemački igrani film “ALMOST HEAVEN”, dokumentarac “Dub Echoes”, sportski dokumentarac ‘WHY DO JAMAICANS RUN SO FAST?”,  film “BOB MARLEY: MAKING OF A LEGEND”, kao i igrani filmovi “WAH DO DEM”, “A DANCE FOR GRACE” i “CONCRETE JUNGLE – KINGSTON 12”, od kojih je svaki osvojio počasne nagrade festivala pre no što je postigao svetsku slavu.

U 2010. RFF je uveo godišnje takmičenje Make A Film In 24 Hours (Napravi Film za 24 sata), koje se pokazalo popularanim i uspešanim u davanju nadolazećim rediteljima Jamajke priliku da testiraju svoje filmske veštine. RFF je takođe iskopao rastući broj talenata u 2  i 3-D animaciji, kao i nekoliko “urbano-gerilskih” filmaša koji su brusili svoje talente na snimanjima venčanja i maturskih večeri, pre no što su se otisnuli u vode eksperimentalnih ali divljenja vrednih igranih filmova.

Naredni Reggae Film Festival biće održan  1. do 5. avgusta, u toku Nedelje Nezavisnosti Jamajke.

__________________________

Izvor: Reggae Film festival blog

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 12/02/2013, in culture, news and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: