Dejvid Rodigan odlazi sa KISS FM-a zbog marginalizacije reggae-a

BRAVO RODIGANE!

Jedan od najpoznatijih britanskih  stručnjaka medju radio prezenterima, Sir David Rodigan, je završio svoju 22-godišnju vezu s komercijalnom stanicom Kiss FM otkazom zbog “marginalizacije” reggae muzike u rasporedu.

Rodigan je poznat po svom enciklopedijskom znanju muzike Jamajke i dobio je MBE u posljednjoj novogodišnjoj listi zaslužnih gradjana. Višestruki dobitnik nagrade Sony radio, je preseljen u ponoćni termin na programu stanice u vlasništvu Bauer Media, kako bi se u njegov termin smestio show pevača Craiga Davida.

Voditelj, koji je nedavno osvojio nagradu Sony za odvojeni program koji radi na BBC Radio 2, bio je sinonim za Kiss FM još otkad je ovaj radio završio svoj piratsku praksu i postao legalna stanica 1990-te. U posljednjih nekoliko godina uredništvo je njegov program guralo u kasni noćni termin, uprkos rastućem broju priznanja iz sveta radio industrije.

Između emisija putuje svetom i nastupa na “Sound chash-evima” s međunarodnim reggae sound systemima а njegov odnos s umetnicima iz britanskih žanrova u nastajanju, kao što je dubstep, doneo mu novu, mladu publiku u ovoj zemlji.

“Ja sam bio na ovoj stanici 22 godine, podelio predivno vreme s mnogim fantastičnim umetnicima i kolegama, te zato s velikom tugom dolazim na ovu odluku”, rekao je voditelj. “Zbog nastavka marginalizacije reggae muzike ka zoni sumraka radio rasporeda, nemam izbora nego da napravim korak u odbranu moje strasti i muzike koju volim toliko mnogo. ”

Rodigan, profesionalni glumac koji je napunio 60-tu ove godine, započeo je svoju karijeru emitovanjem s londonskog Capital radija 1979-te. On najverovatije neće nestali iz radijskog etra. Kako je izjavio: “Kao što je Bob Marley je slavno rekao ‘the stone that the builder refused will be the head corner stone’, reggae se prvotno svirao na ulici, a ne na radiju, a odbijanje KISS FM-a da jedinu reggae emisiju na njihovoj mreži stavi u socijalno dostupno vrijeme je rezultiralo u ovoj odluci. Reggae je vredan više poštovanja i takodje su i  ljubitelji ove muzike. ”

______________________________________

Izvor: http://www.independent.co.uk

Advertisements

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 22/11/2012, in music, news and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: