Hronika Rototom festivala 2012 – 16. avgust – otvaranje

Rototom festival otvorili su Beres Hammond, Derrick Morgan, Ernest Ranglin, MontyAlexander, Bitty McLean, Sly&Robbie tandem, Tyrone Downey, Morgan Heritage.

U osam sati uveče, britanski Ruff cut bend, počeli su da režu prve ritmove i na sceni se, uz pomoć supruge i oslanjajući se na štap, pojavio ikona 60-ih godina i začetnik ska muzike, prvog originalno jamajkanskog stila, Derrick Morgan. Kakva čast videti autora pesme “Forward March”, himne nezavisnosti karipskog ostrva 1962.  Fino upakovana svirka ska i rocksteady zvuka. Ranije tog dana Morgan, Sly i Downey susreli su se sa posetiocima festivala na otvorenom Reggae Univerzitetu gde su u gostima kod čuvenog reggae novinara Davida Katza razgovarali na temu 50-godišnjice postojanja reggaea, a Derrick je posetiocima seminara ponudio live preview svog nastupa kojeg će uveče otvoriti pesmom “Reggae train”. 

Pomenuti Beresa Hammonda kao jednog od najboljih jamajkanskih izvodjača nije dovoljno. Mora se reći – siguro najbolji! Njegov nastup mi je jedan od 3 najbolja na ovogodišnjem Rototomu, i to medju 3 samo zato što sam pristrasna prema omiljenim mi ostalim živim legendama koje smo videli za tih 7 dana. Samo prepoznavši njegov glas iz daljine prošli su me žmarci, a kad sam se približila – uzbudjenje je poraaslo u oduševljenje. Koncert je počeo pesmom “No goodbye”, nešto kasnije i “Standing In My Way”, “She Loves Me Now”…Pesme su se slivale jedna u drugu a na talasima je plovio nejgov mekani glas. Momenat za sve parove bio je “Falling In Love All Over Again” koju je otpevao a capella sedeci na jednom od monitora.

Francuzi Blackboard Jungle u medjuvremenu počeli su lagano da zagrevaju atmosferu pred Mungo’s Hi Fi i Soom T, ali vreme nije dozvolilo da ostanem na Dub Station previše dugo jer na Mainu treba da se pojavi specijal večeri. Još jedan od veoma uticajnih stilova koji su oblikovali reggae je jazz. Slušali smo ga u izvodjenju fenomenalnog virtuoza na gitari Ernesta Ranglina i pijaniste MontyAlexandera u pratnji tandema ritam sekcije Sly Dunbar-Robbie Shakespeare. Možda nije bilo baš pametno staviti ih na raspored posle Hammonda jer je njihova muzika dosta spora i pogodna za improvizaciju, ali je bilo dosta interesantno. U jednom momentu se Robbie čak uhvatio mikrofona ali se čulo da mu to ne leži. Ovaj koncert se ekskluzivno dogodio u Španiji i vidi se da su uživali. Bolje pevačke sposobnosti svakako je pokazao Bitty McLean, koji me je razigrao i čak pod težinom mojih kamera i fotoaparata.

A onda…u mom životu dugo očekivani Morgan Heritage! U Barseloni sam prošle godine gledala Mojo Morgana solo uz matrice, ali sam vrlo nezadovoljna tim koncertom jer nije izgleda imao pravo da peva kompletne pesme originalnog sastava već samo po minut i onda puuull up..Ovo je ipak bilo nešto mnogo drugačije. Razneli su publiku energijom, eksplodirali na bini snagom glasa i voljom da dokažu da Reggae music lives! Morgan family rise! Gramps Morgan je nakon koncerta nama na radiju rekao da je bend ponovo rodjen, da imaju nov projekat i da je here to stay, što će obradovati neke moje prijatelje posebno. Dolaze iz Amerike ali njihova krv je jamajčanska a šarena pojava zrači toplinom.

This slideshow requires JavaScript.

Na Dub Station su Mungo’s Hi Fi pržili basove. Neverovatan je kvalitet zvuka na ovoj bini. Kružno rasporedjeni setovi zvučnika oko sound-systema koji je u sredini daju savršenu jačinu ali nije toliko glasno koliko ta dubina zvuka ulazi u kosti i trese čitavo telo. Nema stajanja. Dabovanje do zore, uz domaću rakiju koja je specijalno za konzumaciju na Rototomu preletela 2000km.

Prvi dan doveo je na Main Stage ljude koji su postavili onu nevidljivu crtu standarda veoma visoko. Treba biti mnogo dobar da odeš iznad. Moć muzike, kreativnost i volja.

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 17/09/2012, in fotos, music, review, rototom and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Comments.

 1. Hvala na lepom izvestaju i indirektnom pomenu, ali moj nezavisni izvestac Sonja kaze da su zvucali vise komerc od ostalih ruts bendova, mada im to moze i koristiti.
  Singl RETURN je odlican

  • Pa pazi, Morgan je taj “veseli” reggae bend i kad dodje posle ovakvih velikana i muzicara koji sviraju improvizacije na sceni onda je skroz drugaciji. Nadam se da ne sumnjas u moju procenu da su bili sjajni! ne prihvatam loshu kritiku Morgana jer znash i sam da sam ja najveci kritichar, pa ako prodju moje sito – to je to :))

   • Ne, drago mi je da ti je bend popravio utisak od solo-komerc sekcija, ipak ih ja takve volem, samo kazem da je Sonja kriticnja prema njima …
    Pricacemo koji su troskovi kada se vidimo na dani Jamajke da se pripremim za 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: