50 godina nezavisnosti: One Love Jamaica u Beogradu+foto

Konzulat Jamajke i Dom omladine Beograda pozvali su nas 28. i 29. septembra da uživamo u egzotičnoj kulturi Jamajke povodom obeležavanja pola veka nezavisnosti ove karipske države. U prostoru DOB-a publika je imala priliku da u 2 dana dozivi kulturu Jamajke kroz  koncerte u izvođenju Ras Abrahama i domaceg Del Arno benda i film o Bobu Marliju sa pocetka karijere autorke Esther Anderson i Gian Godoy-a.

Daleko prevazilazeći malobrojnost stanovništva, Jamajka je dala značajne doprinose u raznim umetničkim oblastima, ali ne samo njima – od inovativne koncepcije religioznosti preko novih studijskih tehnika snimanja muzike, univerzalno važni prodori ponikli na ovom ostrvu obuhvataju u novijim vremenima cak i vrhunski sport.

Upravo zato, Jamajka je dugo neformalno bila jedan od lidera trećeg sveta, a muzika nastala na njoj (rege, ska) bila je uticajna širom Afrike, kao i Južne i Severne Amerike pa cak i Japana. Ova ostrvska nacija je preko značajne dijaspore u Velikoj Britanije decenijama bila prisutna u evropskim okvirima, ostvarujući i ovde neobično snažan kulturni uticaj, o kome vredi govoriti i analizirati ga.

Ester Anderson, po prvi put je bila u Beogradu. Ona je talentovana umetnica sa Jamajke koja je šesdesetih godina učestvovala u razvoju „Island Records“-a, muzičke kuće iz koje su potekli Bob Marli i Vejlersi, Mili Smol, Džimi Klif i mnogi drugi. Autorka je najpoznatije fotografije Boba Marlija kao i brojnih pevaca sa pocetka 70-ih kao sto je Burning Spear.

Film na slikovit način prikazuje nastajanje jedne muzičke legende kroz intimne scene snimljene davne 1970. godine. Sadrži mnoge originalne kadrove nastale na početku Marlijeve karijere. Svetsku premijeru doživeo je krajem prošle godine u Londonu a dobitnik je UNESCO priznanja.

Na osnovu snimaka iz ranih sedamdesetih koji su bili izgubljeni više od trideset godina, dobitnica nagrade NAACP Image Awards, Ester Anderson putuje na Jamajku, u Kingston, da vidi i čuje mladog Bob Marlija pre nego što je postao poznat.  Istrazujući odnos između Ester i Marlija, film nam  prikazuje i prvu probu Vejlersa,  u trenutku kada je ideja o jamajčanskoj super grupi poput  Bitlsa i Stonsa još uvek samo san. Ipak taj san se ostvaruje lansiranjem njihove međunarodne karijere sa hitovima “Get up Stand up”“I Shot the Sheriff”,  i albumima “Burnin'” i “Catch a Fire” koji su svetu doneli Reggae muziku i Rasta svest spojene u jednu misao, ideju, započevši revoluciju koja će promeniti rok muziku i savremenu kulturu.

U filmu se pojavljuju: Esther Anderson, Bob Marley, Peter Tosh, Aston Familyman Barrett, Carlton Barrett, Countryman, Mother Macky, Ras Daniel Hartman, Sylvia Richards, HIM Haile Selassie I.
Muzičari: Chris Anderson, Aston Familyman Barrett & Aston Barrett Jr, Bingiman, Francis Jocky, Formulla, Akila Barrett, Esther Anderson, Tim Hain, Singer Jah Feat. Sabo Khani, Irie Jam Productions, Ras McKoy.
Soundtrack: Peace Love in Harmony, Not Alright, One World, Tough Life, Spirit is Alive, Love Reggae Music, Rootsman Dub Vibes, Changing People, Wanted Man, Say Good Morning, Cry for Love, Jah Calling Me, Jah Mek Ya.

Koncert: Ras Abraham (Jamajka)
Rege izvođač iz Nemačke, koji nastupa od ’70tih godina sa legendarnim bendom„Slickers“, tvorac je čuvene reggae himne „Johhny too bad“.Nastupao je sa Vejlersima, Piterom Tošom i Slajem Dunbarom. Od 80tih u Nemačkoj nastupa sa bendom “The Irie Vibes”.

Koncert:Del Arno Band (Srbija)

Del Arno Band su osnovali braća Vladan i Jovan Matić jula 1986. u Beogradu kao prvu autorsku reggae postavu u SFRJ. Oni su među prvim zasluzni za pokretanje reggae scene u Srbiji. Kroz bend je za 25 godina prošlo nešto više od 150 muzičara među kojima i Hornsman Coyott, osnivač Eyesburna. Prisustvovali su 2008. otkrivanju spomenika Bobu Marliju u Banatskom Sokolcu, jedinom u Evropi.


About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 17/09/2012, in dogadjaji najave, fotos, music, review and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 Comments.

  1. Miss I Dread,idi na Jamajku,tamo te cekaju koreni.

  2. Zaista odlican koncert! Sto se tice pomenutog teksta na netu, moguce je da sam ga nekada preveo, ali nije autorski

  1. Pingback: REGGAE FILM FESTIVAL na Jamajci odaje počast ženama na filmu « missidreadvibration

  2. Pingback: Blog trazi saradnike iz Srbije | missidreadvibration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: