Otkud listovi marihuane na spomeniku Kolumbu u Barseloni?

Iako svakog dana već 124 godine hiljade turista i meštana prodje pored spomenika Kolumbu, koji apsurdno rukom pokazuje ka Majorci, niko do sada nije primetio desetinu listova kanabisa koji krase stub ovog spomenika u Barseloni. Kava je veza izmedju Kolumba i marihuane?  Da li je on možda bio taj koji je doneo biljku u Americku, kao što je učinio u suprotnom smeru sa duvanom, kako bi oba iskoristio za rolanje prvog primitivnog atlantskog dzointa?  

Socijalna percepcija marihuane uslovljena je psihoaktivnim delovanjem biljke, ali konoplja je bila ključna kultura u istoriji čovečanstva, “najkorisnija biljka”, kako ju je opisa u devetnaestom veku jedan francuski uživalac: njen koren i listovi se koriste za pravljenje odeće, užadi i svih vrsta teške tkanine, a njeno seme je vrlo hranjivo. Marihuana i hašiš su danas najkonzumiranije nelegalne droge na svetu.

U slučaju koji razmatramo, Kolumbo ne bi stigao do Novog Sveta (ili bi možda tamo stigao mnogo kasnije), da nije bilo konoplje. Jedra i konopci brodova su pravljeni od konoplje, kao i kučina koja je smeštena između dasaka broda kako ne bi propuštao vodu. Lampe su se punile uljem od konoplje kako bi posada mogala čitati Bibliju … koja je, opet, štampana na papiru konoplje. Čak su i skladišta Nine, Pinte i Santa Marije bila “puna semena konoplje koja je služila kao hrana ali i kako bi se osiguralo snabdevanje nakon što stignu na kopno”, kaže Ana Rodriguez, zamenik upravnika Muzeja Konoplje koji je  nedavno otvoren u Barseloni.

Dakle, ako je Kolumbo doneo seme biljke konoplje u Ameriku, ne samo da je postao zvanični otkrivač kontinenta, ali i (nevoljno) jedan od prvih narko-trgovaca u istoriji. Nema dokaza da je bilo tako, ali evroazijsko poreklo biljke je nesumnjivo (cannabis indica je naučni naziv jedne od njenih najraširenijih sorti … i najmoćnijih). Ima tvrdnji da su marihuana u Ameriku 1545. godine doneli  španski osvajači, no drugi izvori lokalizuju biljku čak nekoliko vekova ranije, u vreme dolaska prvih ljudi preko Beringovog moreuza.


Bilo da je tamo stigla pre 450 godina ili 15.000 godina, istina je da je progon marihuane rodjen u Americi, tačnije u Sjedinjenim Američkim Državama. To je bila orkestrirana kampanja za demonizovanje marihuane koja je započeta 1937.godine i nastavlja se do danas. Te godine, US Department je doneo Zakon o porezu na marihuanu, koji nameće teške poreze na trgovinu industrijskom konopljom i kazneno gonnjenje onih koji je rekreativno koriste. Nije moralno pitanje dovelo do progona marihuane, kako se obično veruje, već ekonomska motivacija: najlonski i papirni lobi je s pravom smatrao konoplju opasanim konkurentom.

Vratimo se u barselonsku luku, gdje smo ostavili Kolumba usmerenog prema nepoznatoj zemlji. Spomenik od 60 metara, osmislio je skulptor Gaietà Buigas i Monravà 1888, za vreme Svetske izložbe a u njegovim ukrašavanju učestvovalo je mnoštvo umetnika toga vremena. Tačan opis spomenika na Wikipediji ne spominje ništa o marihuani postavljenoj na stubu, a o tim listovima ne znaju ništa ni ljubazne gospodje iz turističke kancelarije koja se nalazi ispod baze.

Kolumbova marihuana bila bi nezapažena tokom 124 godine da nije jednog dana novinar Lluís Permanyer ukazao na jedinstvenost slučaja. Dizajneri poznatog spomenika i lokalni istoričar avantura, želeli su da odaju počast biljci koja je dala jedinstveni pečat Kolumbovom putovanju.

Originalni tekst :

IÑAKI BERAZALUCE

http://www.yorokobu.es/marihuana-colon/

Advertisements

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 07/07/2012, in culture, fotos and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: