Rototom Sunsplash sa publikom slavi pedeset godina nezavisnosti Jamajke i reggae muzike

Rototom  će održati besplatni predfestivalski dan na ulicama Benicassima 15. avgusta uz Mighty Diamondse, Linvala Thompsona i Pablo Mosesa. Različite faze i stilovi jamajkanske muzike razvijeni kroz pola veka bit će zastupljeni na glavnoj pozornici.

Uz moto “Jamaica Special, Celebrating 50 Years of Reggae Music”, Rototom će ugostiti jednog od očeva ska muzike Derricka Morgana i zvezde poput Barrington Levya, Steel Pulse i Michael Rosea zajedno s legendarnim muzičarima kao što su Sly & Robbie, Ernest Ranglin, Monty Alexander i Dean Frazer.

Derrick Morgan, jedan je od “očeva” ska muzike, koji je i autor  pesme “Forward March” koja je postala soundtrack nezavisnosti na Karibima 1962. Još jedan stil koji je imao snažan uticaj na ostrvu je jazz i biće predstavljen ekskluzivnim koncertom jamajkanskog jazz krema koji čine Monty Alexander, Ernest Ranglin, Robbie i Bitty McLean.
Roots/reggae snage predstavljaće Max Romeo, Wailling Souls, Congos i Steel Pulse, Beres Hammond, Johnny Osbourne, Barrington Levy i Michael Rose, legendarni pevač Black Uhurua. Morgan Heritage koji važe za jedan od najboljih reggae roots bendova, takođe će biti na Rototomu nakon nedavnog ponovnog okupljanja. Videćemo i novija imena kao što su Tarrus Riley, Etana, Raging Fyah, Protoje, Jah Mason i C-Sharp, među ostalima. Marcia Griffiths, Kymani Marley i Andrew Tosh će  18. avgusta priuštiti poseban tribute koncert Wailersa.  Što se tiče dancehalla tu je Beenie Man koji donosi zvuk geta na međunarodnu scenu. 

Uz jamajkanske snage tu je i velikan afričke reggae scene Alpha Blondy, jedan od najpopularnijih portorikanskih bendova roots reggaea sa predivnom lirikom – Cultura Profética te “kum” Rototoma Alborosie, koji će ponuditi ekskluzivni koncert u pratnji raznih prijatelja i saradnika. Iz Velike Britanije, zajedno sa svojim posebnim gostima, nastupiće dub sastav Zion Train, koji je osvojio jamajkanski reggae Grammy 2007. za “Best Dub” album.
Festival će ugostiti i bendove koji nude šire tumačenje reggae i ska fuzije, kao i Puerto-Ricans, šampion Latino Grammy nagrada 2011. Calle 13, koji će se zatvoriti svoju europsku turneju upravo na posebnom koncertu u Benicassimu. S evropskog Rototom Reggae takmičenja dolaze pobednici iz Srbije, Irie FM, kao i pobjednici iz  Južne Amerike, argentinski bend Los Dubies.

Rototom Sunsplash 2012. takođe će se usredotočiti na program Reggae Univerziteta uz jubilej 50. nezavisnosti Jamajke gledan iz vizure muzičara, ističući važnost reggaea u razvoju nacionalnog identiteta tokom poslednjih pola veka. Svrha debata će biti da se analiziraju različiti aspekti reggae muzike i kulture. Među ostalim uglednim imenima, predstaviće se Clive Chin, deleći svoje iskustvo s glavnim protagonistima zlatnog doba reggaea, s kojima je toekom ranih 70-ih imao primarnu ulogu u obnovi Studija 17. te kao producent albuma Dennisa Browna. Na Reggae Univerzitetu će se održati i izložba posvećena jubileju reggae muzike putem plakata grafičkog dizajnera Michaela “Freestyle” Thompsona. Dobit od prodaje plakata (tokom festivala ili putem web stranice) biće donirana u čuvenu Alpha Boys školu koja je osnovana u Kingstonu u 19. veku. Ta škola je imala ključnu ulogu u nastanku i evoluciji reggaea. Formirala je velike muzičare kao što su Desmond Dekker, Rico Rodriguez iz Skatalitesa ili Ernesta Ranglin i Johnny Osbourne koji će se pojaviti i u programu Rototoma ove godine.  Camp Reggae Univerziteta održaće sastanke u organizaciji Asociación Cultural Reggae (ACR) i House of Rastafari, kao i predstavljanje knjiga, projekcije filmova i druge aktivnosti.

Na Main Stage-u će nastupiti:

Četvrtak 16.: Morgan Heritage, Derrick Morgan, Beres Hammond, Sly & Robbie + Monty Alexander + Ernest Ranglin ft Bitty McLean.

Petak 17.: Alborosie & Friends, Michael Rose, Tanya Stephens, Los Dubies ft Tiano Bless.

Subota 18.: Marcia Griffiths ft Kymani Marley & Andrew Tosh, Raging Fyah, Giuliano Palma i The Bluebeaters, Freddy McGregor ft Chino, Irie FM.
Nedelja 19.: Steel Pulse, Barrington Levi, Protoje, Jah Mason, Muchachito Bombo Infierno.

Ponedeljak 20.: Cultura Profética, Beenie Man, Max Romeo, The Congos.

Utorak 21.: Calle 13, Tarrus Riley ft Dean Frazer, Johnny Osbourne, C-Sharp.

Sreda 22.: Alpha Blondy, Etana, Wailling Souls, Obrint Pas, Zion Train ft Jazzmin Tutum, Sis Bethsabee & Fyah Brass.

Ulaznice u pretprodaji za svih 7 dana festivala iznosi 160 € do 10. jula (195 € sa kampom), te ispada da je to samo 22 € po danu. Višednevne karte koštaju između 60 € i 150 €. Jednodnevne karte će se prodavati na ulazu i  iznosit će 30 €. Ulaz je slobodan za decu do 12 i starije od 65 godina, kao i za osobe s invaliditetom.

Rototom Sunsplash Reggae Festival

 

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 20/06/2012, in dogadjaji najave, music, rototom and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: