Drugi Rototom Reggae Contest Latino – novembarsko proleće u Buenos Airesu, reportaža

Drugi Rototom Reggae Contest Latino – novembarsko proleće u Buenos Airesu
-reportaža-

Nekoliko minuta nakon 20:30 sati po argentinskom vremenu, 15.novembra, legendarni MC iz Buenos Airesa, Santiago Palaco (Palazzo), voditelj programa “La de Dios” i sinonim za Rototom Reggae Contest Latino, uzeo je mikrofon da zvanično otvori novo izdanje ovog takmičenja koje će odvesti jedan bend i jednog singjay-a na sledeći festival Rototom Sunsplash u Španiji.

Uz prisustvo velikog broja medija okupljenih u mrežu Reggae Network Latino, (zajednica uključuje 9 zemalja u Latinskoj Americi i Europi, koji prate svako izdanje Reggae Contest-a), i ostale predstavnike iz drugih medija, tim aktivista koji organizuje takmičenje predstavio je njegovo drugo izdanje. Kao najvažniju novost izdvojili su učešće Čilea, koju će bendovi i singjay-evi predstavljati u okviru nove regije nazvane “Gregory Isaacs”.
Santi Palazzo, veliki poznavalac reggaea Južne Amerike, bio je u društvu Estebana Taciolija (Tazzioli), promotera poznatog kluba Casa Babylon i ko-osnivača argentinskog  festivala „Carlos Peace & Love“,  koji je bio i koordinator takmičarske zone “Dennis Brown” (severna Argentina) i Selekta Kote-a (Selectah Cote), komandanta radio programa Selva Babilonia (Colonia, Uruguay), a koji je imao ulogu koordinatora i organizatora polufinalne zone “Sugar Minott“ na obalama reke Rio del Plata, gde se pevač Bushman pojavio pred 2000 žitelja Kolonije.Oni koji nisu mogli prisustvovati samom dogadjaju, mogli su da saznaju svaki detalj uvodne konferencije i da slušaju nstupe izvodjača zahvaljujući uigranim prenosima uživo putem radio stanica članova Reggae Latino mreže (www.reggaenetworkradio.com) i na posebnim internet stranicama programa “Made in Jamaica”, “Control Mental” y “No te Duermas Esta Noche”, uz podršku prijatelja ove velike mreže medju kojima je i “Rastaman Vibration”, program iz Srbije na http://www.nrbg.rs.

Naravno, publika je najbučnije pozdravila pobednike prvog Reggae Contest-a Latinske Amerike, bend Livity Songs, čije utiske sa putovanja je preneo basista i vodja Sebas Kagel (Cagel). On je sa puno emocija opisao put benda do Rototom Sunsplash-a, kao i

sjajnu mogućnost sviranja na jednom od najvećih reggae bina u Europi i priliku da prikupi znanje i mudrost od reggae umetnika i radnika na možda najvažnijem festivalu ovog žanra na svetu.

Dolazak domaćina, muzičara Serhia Rotmana (Sergio Rotman) i poznate pevačice Mimi Maure (Mimi Maura) označio je početak muzičkog dela ove čarobne argentinske prolećne noći uz nove pesme u dub verzijama sa Miminog posljednjeg albuma snimanog na Jamajci, koje je puštao Selekta Rotman.

Nakon njih, na scenu su se popeli šampioni Liviti Songs (Livitz Songs), i odsvirali kratak ali moćan set sličan onom sa samog Rototom Sunsplash-a i oduševili brojnu publiku svojom verzijom pesme „Survival“.

(Mimi Maura i Serhio Rotman)

Argentinski Makena Klub bio je pun dobre energije. Pozitivne vibracije osetile su se posebno kada je stigla Miss Bolivia, ovogodišnja pobednica u kategoriji soundsystema, dancehallera posebnog talenta za kombinovanje savršene ravnoteže unutarnjeg mira i zapaljivih tekstova. Ona je otvorila mikrofon za druge žene kao što su Solosol i Ašanti (Ashanti), čiji Jamrock riddim je začinio jedan od prvih ženskih sound-clash-eva između 3 ženska glasa u Buenos Airesu.

Noć se nastavila muškim predstavnicima singjay stila: prvi je bio King Leao Mango, urugvajski finalista u 1. izdanju, i verni pratilac večeri zvane Captive Reggae Sessions koje se održavaju utorkom u istom klubu. Usledile su sve same nade – Oskar T iz Čilea, predstavnik svoje zone na ovom događaju, Perry sa svojim stilom, ljubitelj soul-a Junior C i Franko Veron (Franco), svi zabavljači visoke kategorije u predstojećoj prvoj fazi registracije učesnika i glasanja. Army of Dub, Selektor Dieguito, Hernán Groove… su neki od DJ-eva koji su puštali muziku u svojim bojama.

Došlo je na red da se na scenu popne bend predstavnik područja “Sugar Minott“.Tribu Dy Rasta bacili su svoj ležerni stil roots muzike pred publiku, svojom urugvajskom posebnošću inspirisali su na ples ne samo prisutne već i mnoge urugvajce i ostale koji su pratili emitovanje.

Za to vreme, DJ Sanchez se pripremao za svoj rub a dub nastup čiji zvuci su kasnije bili uvod za šampiona reggae-rap miksa – DJ Nelsona. On je, nastupom u centru plemenskog kruga koji se spontano oko njega napravio pokrenuo na igru i one najstidljivije. Veliki DJ Lukalion, član ekipe aktivista i prepoznatljiva stejdz persona, preuzeo je kontrole da bi se pridružio Izraelu (Israel) i Kisi (Kissie) iz benda Zion Bless u izvodjenju verzija jamajkanskih klasika.

Posljednji koji će stati na pozornicu, tek oko 3 sata ujutro, bili su vrlo snažni Blazingone, finalisti prvog Reggae Contesta i promoteri modernog stila, savremenog i jakog, upravljenog na uzdizanje duha prisutnih slušalaca, pa i onih koji su i ovo doba napolju čekali da udju.

Noć je zatvorio predstavnik zone “Dennis Brown”, King Kobrizo (Cobrizo), originalni DJ izvorne stare škole i veliki talenat iz San Huana (Juan). Lukalion i rezident One Love Selektor vozili su ljude na podijumu za ples do 6 izjutra. U  ovu prvu etapu Drugog Reggae Contesta latinskog područja ušli smo sa dušom, sluhom i srcima punim dobrih vibracija i najbolje reggae muzike.

BLAZINGZONE nastup

Mimi Maura i Sergio Rotman

Livity Songs (pobednici Rototom latina 2011)

Officijalni website

http://www.reggaecontestlatino.com

AUTOR: Vic Ario

PREVOD I ADAPTACIJA: Miss I Dread

OBJAVLJENO I NA:

http://www.reggae.hr/clanak.asp?id=1609

http://reggaeserbia.com/?p=2082

Advertisements

About Miss I Dread

Miss I-Dread, prva dama DJ i promoter domaće reggae scene. Novinar, dokumenatrista amater, voditelj radijskih programa, od kojih je najvažniji "Rasta vibracije", poznat kao jedan od prvih radio programa posvećenih Rasta kulturi u Srbiji. Startovao je na lokalnim beogradskim stanicama, od 2001.godine na Stankomu, kasnije Akademcu, da bi se ustalio tokom 6 godina na Radio Indexu. Tu je vodila i emisije "Aritmija" i "Rock interview. Na svim tim talasima bila je redovni voditelj i novinar. Nekoliko meseci bila je na Radiju 949 Studio B sa emisijom “Rasta Power”. Prvi festival koji je imao ozbiljnu reggae binu u glavnom gradu bio je ECHO fest 2003., a Miss je radila kao medijski promoter. 2011. godine "Rasta vibracije" prelaze na web radio stanicu poznatog muzičara iz Francuske, Sargenta Garcije i poprimaju internacionalu audio-vizuelnu formu . Emisija je išla simultano iz studija beogradskog web radija NoFM i na argentinski Control Mental radio. 2013. godine emisiju o reggae i dub zvuku, radila je sa Hornsmanom Coyote-om za britanski Roots Lab FM. Kao voditelj Radija Rototom i promoter Reggae Contest-a istoimenog festivala iz Španije, predvodila je uspeh domaćih bendova Zaa i Irie FM, do pobede i nastupa u Pragu i Valensiji. Nastupala je u mnogim klubovima i festivalima u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Trenutno živi i radi kao prevodilac i profesor engleskog jezika u Barseloni. Piše dva bloga da bi razumela svet u kome živi.

Posted on 23/11/2011, in fotos, review, rototom, videos and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: